You are currently viewing Локалне заједнице у области спорта – перспективе и изазови у финансирању и стратешком планирању

Локалне заједнице у области спорта – перспективе и изазови у финансирању и стратешком планирању

Стална конференција градова и општина (СКГО), Министарство омладине и спорта и Спортски савез Србије у оквиру састанка Мреже за спорт СКГО организовали су 22. априла 2019. године конференцију „Локалне заједнице у области спорта – перспективе и изазови у финансирању и стратешком планирању“. На скупу одржаном у просторијама Народне скупштине Републике Србије било је присутно више од 200 представника локалне самоуправе, територијалних спортских савеза, као и други актери у области спорта на локалном нивоу. Учешће су изели и представници нашег Спортског савеза.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је овом приликом да је у Србији око 180.000 деце укључено у систем школског спорта, а да их је пре пет година било 70.000.

„То довољно говори колико се ради на унапређењу спорта. У 2013. освојено је 12 медаља, а прошлу годину смо завршили са 47 медаља у олимпијским и параолимпијским дисциплинама“, рекао је Удовичић.

Удовичић је казао да се у Србији систем спорта све више унапређује и да све већи број младих добија мотивацију да се у њега укључи.

„Неопходна је заједничка сарадња и комуникација између републичких и локалних власти како би се створила база за остваривање успешних спортских резултата“, рекао је министар.

Он је навео да је циљ Министарства омладине и спорта да се сваки појединац у Србији бави спортом и да води здрав живот.

„Треба да покажемо младим људима да, без обзира на то где живе у Србији, имају могућности да напредују у спорту и постигну значајне резултате на међународном и спортском нивоу“, указао је Удовичић и додао да у наредном периоду у Србији „треба радити на јачању рекреативног и школског спорта“.

Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО рекао је да новац који је за промоцију спорта опредељен на локалном нивоу, треба да буду распоређен равномерно како би сваки појединац имао једнако право на здрав живот.

„Спорт и његово унапређење је на високом месту активности наше организације, с обзиром на то да спорт игра значајну улогу у животу грађана, као и у развоју целокупне локалне заједнице“, казао је Станичић.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек оценио је да у Србији постоје и негативни и позитивни примери развоја спорта.

„Неопходно је остварити добру комуникацију са локалним, односно територијалним спортским савезима како би спорт подједнако био заступљен у свакој локалној самоуправи у Србији“, рекао је Штефанек.

Помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић подсетио је да је Закон о спорту усвојен 2016, а са циљем да се унапреди спортски систем Србије.

Према његовим речима, Закон је усвојен како би се повећао број младих који редовно учествују у спортским активностима, као и да би се подстакли и остали грађани да се баве спортом.

„У многим градовима и општинама у Србији, спорт није у првом плану рада школских секција. Поред тога, неке локалне самоуправе још увек нису формирале спортске савезе“, рекао је он.

Ову активност СКГО је реализовала у оквиру Пројекта „Институционална подршка СКГО – трећа фаза“, који подржава Влада Швајцарске.

Извор:
http://www.skgo.org