O NAMA

Sportski savez opštine Kučevo osnovan je 2004.godine, na inicijativu prof. Bojović Slobodana, a formirali su ga klubovi koji su tada bili aktivni u našem gradu (BBK „Univerzum“, ŽRK „Kučevo, KK „Kučevo – Petrović 2003“, STK „Kučevo“, ŠK „Zvižd“ i ŽRK „Hendbol – Erić“). Tadašnji cilj je bio okupljanje klubova na jednom mestu kako bi, zajedno, učestvovali u tadašnjem sportskom životu opštine. U početku, pun entuzijazma, Savez je radio na omasovljenju sportskih aktivnosti i podsticanju mladih na bavljenje sportom, ali je akcenat stavljen na rukomet i fudbal, koji su bili najmasovniji sportovi. Donošenjem novog Zakona o sportu 2016.godine, došlo je do velikih promena samom Savezu. Donesen je novi Statut, novi Pravilnik o finansiranju potreba građana i svi normativni akti koje je Ministarstvo zahtevalo. 

Kako je Kučevo mala opština, i klubovi su organizaciono mali, pa se kompletna administracija i rukovodstvo sastoji od najčešće jednog čoveka, koji nema puno znanja i veština da rešava sve birokratske probleme koje je Zakon o sportu stavio pred sportske organizacije. Takođe, Zakon je delegerao nekoliko aktivnosti koje teritorijalni savezi treba da ispune u smislu finansiranja/sufinansiranja zadovoljenja potreba građana za bavljenjem sportom na teritoriji opštine Kučevo.

Kako bi se zadovoljile potrebe građana i ispunili svi potrebni kriterijumi za finanisranje/sufinansiranje sportskih organizacija od strane opštine Kučevo, Programom razvoja sporta na teritoriji opštine Kučevo Sportski savez je prepoznat kao organizacija od interesa za razvoj sporta, te opština Kučevo finansira aktivnosti Saveza, koji, zauzvrat, preuzima na sebe ogroman deo poslova vezanih za finansiranje sportskih organizacija. Tako je Savez preuzeo na sebe pomoć u pripremi projekata svojih članica – sportskih organizacija, pripremu i ažuriranje kompletne dokumentacije organizacija, pripremu i predaju zahteva za sredstva prema budžetu opštine Kučevo (na osnovu Ugovora o finansiranju/sufinansiranju), izveštavanje o utrošku sredstava i ispunjenju ciljeva programa i projekata sportskih organizacija. Time Savez ima kompletnu evidenciju o svim sredstvima koje organizacije – članice dobiju od budžeta opštine Kučevo i može, u svakom trenutku da postupi u skladu sa Zakonom u koliko uoči neku nepravilnost u utrošku budžetskih sredstava, ali i ostalih sredstava koje organizacije prikupe (sponzorski ugovori, donacije, izdavanje objekata, pružanje usluga….). Takođe, Savez je preuzeo na sebe i organizaciju sportskih manifestacija koje su značajne za opštinu Kučevo ali i veće projekte kao što je izgradnju i unapređenje sportske infrastrukture.

Iako je mali, Sportski savez opštine Kučevo teži da bude lider u celoj opštini i, svojom prepoznatljivom organizacionom kulturom pokaže kako trebaju da izgledaju i neke veće organizacije, kako u našoj opštini, tako i na teritoriji celog Braničevskog okruga. Do sada smo implementirali sve ono što je Zakon o sportu zahtevao od teritorijalnih sportskih saveza, ali smo uveli neke dužnosti i obaveze kojima pružamo pomoć, ne samo našim članicama, već i organima opštine Kučevo, čime opravdavamo finansiranje od strane građana.

Kancelarija Saveza otvorena je svakim radnim danom od 08:00 – 14:00 u ul.Svetog Save 114 (zgrada Mesne zajednice).

POSLOVNI PODACI:
PIB 103461125
MB 07281722
RAČUNI:
Uprava za trezor: 840-1303763-73
Poštanska štedionica: 200-3027790101027-93
Komercijalna banka: 205-234696-26
Komercijalna banka: 205-0070800048549-72 devizni račun

Pretraga

Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Ministarstvo omladine i sporta
Ministarstvo omladine i sporta
Savez za školski sport Srbije
Savez za školski sport Srbije
Savez za rekreativni sport Srbije
Savez za rekreativni sport Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Atletski savez Srbije
Atletski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije